Headlines News :
Home » » GiatMara Bantu Golongan Miskin

GiatMara Bantu Golongan Miskin

Written By Scud on Thursday, September 22, 2011 | 2:18 PM

GiatMara memperuntukkan sebanyak RM15 juta dalam melaksanakan Skim Latihan 1Malaysia bagi melatih ibu tunggal, suri rumah dan golongan miskin dengan pelbagai kemahiran ekonomi tahun ini.

Pengerusinya, Datuk Shahiruddin Abd. Moin berkata, program yang dilaksanakan bagi tempoh jangka pendek itu berupaya meningkatkan kemahiran ekonomi golongan sasar.

"Antara kursus ditawarkan ialah membuat kuih tradisional dan moden, katering, masakan, anyaman, salon, solekan dan jahitan. Kursus diadakan antara tempoh seminggu atau sebulan bergantung kepada bidang kemahiran diambil yang dapat mengukuhkan lagi keyakinan mereka memulakan perniagaan secara kecil-kecilan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada Utusan Malaysia selepas menyampaikan bantuan kepada 458 ibu tunggal di Dewan Undangan Negeri (DUN) Dong di Kampung Lechar Dong di sini kelmarin.

Menurutnya, GiatMara bersedia membantu mana-mana lepasan kursus asas skim tersebut dalam menyediakan bantuan modal asas bagi memulakan perniagaan.

Katanya, pihaknya menyasarkan kira-kira 20 hingga 100 usahawan daripada golongan terbabit dilahirkan setiap tahun menerusi skim tersebut.

Beliau berkata, mereka yang berminat menyertainya boleh mengunjungi mana-mana cawangan GiatMara atau menghubungi ketua kampung, penghulu dan wakil rakyat untuk mendapatkan maklumat lanjut.
Share this article :

0 comments:

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Pahang Post - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger